Rookmelders
- Rookmelders
- Rook- en brandmelder kopen - Welke soorten en types zijn er?
- Rook- en brandmelders moeten correct worden geïnstalleerd
- Brandmelder en rookmelder kopen - hierop moet je letten
- FAQ
Rookmelder
Sinds 2013 zijn rookmelders wettelijk verplicht in privé huishoudens. De melders moeten in slaap- en kinderkamers evenals aan plafonds van hal en trappenhuis in woningen worden aangebracht. De meeste rookmelders werken conform het strooilichtprincipe. Met een diode wordt door de rookkamer van de melder een lichtstraal gestuurd. Zodra de lichtstraal onderbroken wordt stuurt de sensor een signaal en gaat het alarm van de rookmelder af. Rook- en brandmelders in ons assortiment bieden jou en je familie optimale bescherming.
Rook- en brandmelder kopen - Welke soorten en types zijn er?
De DOF19 en DOF39 rookmelders uit ons assortiment herkennen rook met een optische sensor die het alarm af laat gaan zodra de lichtstraal onderbroken wordt. Er klinkt een alarmsignaal die met een volume van 85 dB ook te horen is als u slaapt. Hierdoor is een betrouwbare bescherming tegen rook en vuur in elke woonruimte tot 30 vierkante meter gewaarborgd. De melders functioneren op batterijen en functioneren daardoor onafhankelijk van elke stroomvoorziening. Als het vermogen van de batterij te zwak is geworden klinkt een alarmsignaal. Aanvullend zijn moderne melders van een testfunctie en een mute schakelaar voorzien. De melders voldoend aan de DIN EN 14604 norm en zijn wettelijk verplicht in privé huishoudens in heel Duitsland.
Rook- en brandmelders moeten correct worden geïnstalleerd
De installatie van een rookmelder vindt over het algemeen plaats aan het plafond van slaap- of kinderkamers. De beste plaats is in het midden, nabij de plafondlamp. Is de woning gelijkvloers, moet een tweede melder worden geïnstalleerd. In woningen met meerdere verdiepingen moet op elke etage een melder worden geplaatst. De DOF19 en DOF39 melders zijn geschikt voor een eenvoudige montage aan het plafond met pluggen en schroeven. Nog eenvoudiger is de montage met zelfklevende magneethouders uit ons assortiment. De plaatjes van de houder worden aan het plafond en aan de achterzijde van de rookmelder bevestigd. Voor renovatie, test of vervangen van batterijen kan de melder heel eenvoudig weggenomen worden.
Brand- en rookmelder kopen - hier moet je op letten
Als een rookmelder wilt aanschaffen om de veiligheid in je woning te vergroten moeten de modellen voldoen aan de DIN EN 14604. Deze apparaten herkennen rook en waarschuwen door middel van een akoestisch signaal met een volume van circa 85 dB. Voor een functiecontrole of hem op mute te zetten bij renovatiewerkzaamheden bevindt zich aan de voorkant van de rookmelder een testfunctie en mute schakelaar. Voor woningen met meerder woonruimtes en etages is de aanschaf van een set, bestaande uit meerdere melders, aan te bevelen.