Eilandkappen
- Eilandkappen: De stijlvolle oplossing voor kookeilanden
- Deze soorten eilandkappen zijn er
- Zo functioneert een eilandkap
- Hier moet je bij de aanschaf van een eilandkap op letten
- FAQ
Eilandkappen: De stijlvolle oplossing voor kookeilanden
De keuken is een wereld op zich en bevat heel wat apparaten en hulpmiddelen die het koken en de bereiding van gerechten vereenvoudigt en prettig vormgeeft. Eén van deze apparaten is de eilandkap. Ze biedt niet alleen een efficiënte oplossing voor het verwijderen van luchtjes, damp en vetresidu, maar geeft de keuken ook een modern en aantrekkelijk design. Bij ons lees je alles wat er te weten is of eilandkappen, de verschillende soorten en typen, belangrijke features en tips om je te helpen een beslissing te nemen.
Deze soorten eilandkappen zijn er
Eilandkappen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, die zowel qua functiewijze als ook qua design verschillen. Hier zijn de meest gangbare soorten:
- Afzuigkap eiland: dit soort afzuigkappen wordt direct boven een kookeiland geïnstalleerd en voert stoom, luchtjes en vetdeeltjes naar buiten af via een afvoerkanaal. Ze is bijzonder effectief en geschikt voor grotere keukens.
- Eilandkap met circulatiesysteem: deze variant leidt de aangezogen lucht door een vet- en actief koolfilter om het vervolgens schoon weer terug de keuken in te voeren. Het is ideaal voor keukens waar een afvoersysteem niet mogelijk of niet gewenst is.
- Vrij hangende afzuigkap: deze vrij hangende modellen zijn esthetisch aantrekkelijk en bieden veel flexibiliteit bij het plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en materialen en kunnen van zowel een afvoer- als een circulatiesysteem worden voorzien.
- Eiland afzuigkap: het begrip 'eilandkap' heeft in principe betrekking op alle hierboven genoemde varianten en we hebben het dan over het algemeen over kappen die boven een kookeiland worden geïnstalleerd.
Zo functioneert een eilandkap
De primaire functie van een eilandkap is luchtjes, damp en vetdeeltjes effectief te verwijderen tijdens het koken. Daarbij zorgt ze voor een aangenaam ruimtelijk klimaat en voorkomt dat vet zich ophoopt op keukenmeubelen en -oppervlaktes. Moderne eilandkappen zijn bovendien vaak voorzien van verschillende standen, zodat je de zuigkracht kunt aanpassen aan het kookproces. Sommige modellen beschikken daarnaast over ingebouwde verlichting, touch bediening of timerfuncties, die het gebruik nog comfortabeler maken.
Hier moet je bij de aanschaf van een eilandkap op letten
Als een eilandkap wilt aanschaffen moet je eerst nagaan of een afvoer- of circulatiesysteem het meest geschikt is voor je keuken. Denk daarbij aan de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Het formaat en vermogen van de kap moeten afgestemd worden op het formaat en de gewoontes in je keuken. Let daarnaast op aanvullende functies, die het gebruikscomfort vergroten en aan je behoeftes voldoen. Ook het design en materiaal van de eilandkap spelen een rol, om er zeker van te zijn dat ze zich harmonieus in je keukenlandschap invoegt. Het is aan te bevelen om verschillende modellen en fabrikanten te vergelijken om de beste kwaliteit en ook de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
FAQ
Hoe hoog moet een eilandkap boven het fornuis hangen?
Dat moet normaal gesproken 65-75 cm boven een elektrisch of inductiefornuis zijn en 70-80 cm boven een gasfornuis. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant in acht te nemen, want die kunnen variëren.
Wat is bij eilandkappen het verschil tussen een afvoer- en een circulatiesysteem?
Afvoersystemen leiden de aangezogen lucht, geurtjes en vetdeeltjes via een afvoerkanaal naar buiten terwijl een eilandkap met circulatiesysteem de lucht door een vet- en actief koolfilter laat gaan en aansluitend de gereinigde lucht terug de keuken in laat gaan. Afvoersystemen hebben meestal meer vermogen terwijl circulatiesystemen flexibeler zijn qua installatie.
Hoe vaak moet het filter van een eilandkap schoongemaakt of vervangen worden?
Vetfilters moeten regelmatig schoongemaakt worden anders neemt de efficiëntie af. Metalen filters kunnen meestal in de vaatwasser worden gereinigd, terwijl andere filtertypes handmatig gereinigd moeten worden. Actieve koolfilters, die in circulatiesystemen worden gebruikt, moeten, afhankelijk van het gebruik, om de 3-6 maanden worden vervangen.