14 dagen retourrecht

Wijnkoelkast


Vind de beste wijnklimaatkast en wijnkoelkast om te kopen bij Klarstein

Een goed aangevulde voorraad fijne wijn is de droom van elke wijnliefhebber. Om deze schatten lang te kunnen bewaren en hun kwaliteit niet te verliezen, moeten ze speciaal worden opgeslagen. Niet iedereen heeft echter een donkere en optimaal getemperde wijnkelder in huis en de keukenkoelkast moet geen plaats zijn voor een goede wijn, omdat een gewone koelkast vaak voedsel bewaart op een temperatuur die te laag is voor wijn, dus in dit geval is een wijnklimaatkast de beste oplossing.

De adequate opslag van wijnen heeft speciale vereisten: vooral voor fijne en zeldzame wijnen is het een ernstig verlies als ze door een verkeerde opslag ondrinkbaar worden. Een professioneel ontworpen wijnkoelkast zorgt voor optimale omstandigheden waarin de wijnen in alle rust kunnen rijpen en hun aroma volledig kunnen ontwikkelen. Klarstein biedt een breed scala aan verschillende functies om een perfecte opslag te garanderen. Hier is waar rekening mee moet worden gehouden wanneer opslag belangrijk is en of een wijnklimaatkast de juiste oplossing voor u is:

1. Bij technische alternatieven voor wijnkelders, zijn vier punten belangrijk voor de opslag: temperatuur, vochtigheid, schokken en UV-blootstelling. Waarom zijn ze belangrijk? De juiste opslag vertraagt niet alleen het rijpingsproces van de wijn, maar zorgt er ook voor dat de wijn zijn smaak lang kan behouden, zelfs nadat hij gerijpt is.

2. Soorten wijnkoelkasten, niet alle wijnklimaatkasten zijn hetzelfde - ook hier zijn er verschillende soorten apparaten met verschillende modellen en functies. u moet kiezen voor een wijnklimaatkast met ten minste twee verschillende beschikbare temperatuurzones. Zo kunt u zowel witte als rode wijnen perfect bewaren.

3. Persoonlijke criteria: afmetingen, ontwerp, temperatuur, vochtigheid, licht, energie, speciale functies.

Hoe werkt een wijnklimaatkast?

Een wijnkoelkast verschilt aanzienlijk van conventionele koelkasten die in elke keuken te vinden zijn. Het maakt het mogelijk om de flessen in het donker op te slaan, wat belangrijk is omdat zonlicht, UV-straling en zelfs neonlicht de wijn beschadigen. De belangrijkste aspecten van opslag zijn de temperatuur en het klimaat. Zelfs als er een kelder in het huis aanwezig is, biedt deze vaak niet de ideale temperatuur of klimatologische omstandigheden om als wijnkelder te functioneren. Wijnen moeten worden opgeslagen bij een specifieke en bovenal constante temperatuur.

Met een wijnkoelkast kan dit optimaal worden ingesteld en gecontroleerd. Bovendien zorgt het voor de vereiste luchtvochtigheid van ongeveer 70%, waardoor de wijnkurken niet uitdrogen en de wijn niet verdampt. Ook moet een wijnklimaatkast zorgen voor de nodige ventilatie van de kostbare inhoud. Wijnen mogen niet samen met andere voedingsmiddelen worden bewaard, omdat de wijn moet kunnen ademen en de aroma's van andere stoffen door de kurk kan absorberen, die de wijn uiteindelijk kunnen bederven. De wijnklimaatkast mag dus niet worden gebruikt voor het bewaren van open voedsel. Ook moet de wijn rusten en mag hij niet worden verplaatst of aan trillingen worden blootgesteld.

Een wijnklimaatkast is daarom voorzien van speciale schappen waarin de wijnflessen in een constante vaste positie worden opgeslagen. De vele wijnklimaatkastmodellen op de markt verschillen in grootte, prijs en functionaliteit. Naast de klassieke wijnklimaatkast is er ook een zogenaamde wijntemperatuurkast. Deze twee modellen zijn echter niet te verwarren, want ze zijn bedoeld voor verschillende functies: de wijnklimaatkast wordt gebruikt voor de permanente of langdurige opslag van wijnen en heeft meestal meerdere temperatuurzones, en de wijntemperatuurkast bedoeld is om kort voor consumptie snel een optimale serveertemperatuur te bereiken.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een wijnkoelkast?

Voordat u een wijnkoelkast koopt, is het belangrijk om te beslissen hoe en in welke mate deze wordt gebruikt. De volgende punten geven een ruwe idee:

  • Plaatsing en grootte: voordat u ingaat op de technische details en subtiliteiten, moet u eerst nagaan hoeveel flessen u wilt plaatsen en waar de wijnkoeler uiteindelijk zal worden geplaatst. Moet hij worden gemonteerd als een ingebouwde koelkast in een bar of kitchenette, of moet het een vrijstaand model zijn? Bij deze beslissing moet men ook letten op de richting waarin de deur van de koelkast moet worden geopend.
  • Klimaatklasse: Om ervoor te zorgen dat de wijnklimaatkast altijd betrouwbaar afkoelt, is ook de omgevingstemperatuur van belang. De klimaatklasse van een wijnkoeler geeft aan in welke omgevingstemperatuur het apparaat de inhoud optimaal kan koelen.
  • Functiebereik: Het meest essentiële aspect is het functiebereik. Hebt u een 2-zone-koelkast nodig? Of drinkt u meestal maar één soort wijn, zodat één zone voldoende is? Zorg er overigens ook voor dat de koelkast zijn kostbare inhoud beschermt tegen de effecten van UV-straling en schokken. Het is vooral belangrijk dat u de luchtvochtigheid en de temperatuur precies volgens uw wensen en behoeften kunt instellen. Daartoe moet de wijnklimaatkast voorzien zijn van een thermometer voor de temperatuurmeting en een zogenaamde hygrometer voor het meten van de vochtigheid.
  • Verbruik: een laatste, maar niet onbelangrijke factor zijn de kosten van een wijnklimaatkast. Naast de eerste aanschaf zijn er ook lopende kosten voor het energieverbruik van het apparaat. Hoe beter de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het energieverbruik per jaar.

Wat is een dubbele zone wijnkoelkast?

Afhankelijk van de druivensoort verschillen de eisen voor een optimale bewaar- en drinktemperatuur. Rode wijnen, witte wijnen, roséwijnen en champagne moeten daarom bij verschillende temperaturen in een wijnklimaatkast worden bewaard. Sterke en volle rode wijnen ontwikkelen hun aroma's tussen 15°C en 18°C. Aan de andere kant hebben witte wijnen een iets lagere bewaartemperatuur nodig, die tussen 11°C en 14°C ligt. Roséwijnen worden optimaal bewaard in een wijnklimaatkast bij een temperatuur tussen 7°C en 12°C. Champagne en sekt worden ook vaak samen bij de wijnvoorraad bewaard, en als mousserende wijnen hebben ze een temperatuur nodig van 5°C en 7°C. Om de opslag van verschillende wijnen in een wijnklimaatkast mogelijk te maken, hebben veel modellen verschillende temperatuurzones. De meest voorkomende is de 2-zone wijnklimaatkast. Zo kan bijvoorbeeld rode en witte wijn in dezelfde koelkast worden bewaard, maar op verschillende temperaturen.

Veelgestelde vragen over wijnkoelkasten

Zoek de frequentie van de gestelde vragen over de wijnkoelkast:

Vraag:Heb ik een enkele of dubbele temperatuurzone wijnkoelkast nodig?

Antwoord

Dit is afhankelijk van uw behoeften, bijvoorbeeld de variëteit van de wijn die u hebt en de doelen die u nastreeft. De enkele zone wijnkoelkast kan alleen worden ingesteld op dezelfde temperatuur, dus het is het beste als u de neiging hebt om slechts één soort wijn te bewaren (alleen rode of alleen witte wijn), terwijl dubbele zone kan worden ingesteld op twee temperaturen, dus het is het beste als u de neiging hebt om een andere soort wijn te bewaren, bijvoorbeeld zowel witte als rode wijn.

Vraag:Wat moet ik kopen? Wijnkoelkast, drankkoeler of minikoelkast?

Antwoord

Een wijnkoelkast is voor wijnliefhebbers omdat wijn niet zo koud moet worden bewaard als andere dranken. Een drankenkoeler en een minikoelkast lijken op elkaar, maar drankenkoelers hebben vaak een glazen deur en hebben geen deurbewaring die een koelkast vaak wel heeft.

Hoe maakt men een wijnkoelkast schoon?

Antwoord

Het stap voor stap schoonmaken van de wijnkoelkast is vergelijkbaar met het schoonmaken van een traditionele koelkast:

1. Zorg ervoor dat u uw wijnkoelkast afsluit.

2. Verwijder alles wat zich in de koelkast bevindt.

3. Maak de binnenkant schoon met een milde reiniger en warm water met twee verschillende zachte doeken of sponzen.

4. Maak de buitenkant op dezelfde manier schoon.

5. Droog de natte delen af met een andere droge zachte doek.

Leuke weetjes over wijn

Weet u wat het werkelijke verschil is tussen champagne, sekt en prosecco?

Sekt is een mousserende wijn met minstens 10% alcohol, waarbij het koolzuur wordt geproduceerd door het natuurlijke gistingsproces. Als de gisting direct op de fles plaatsvindt, behoort het tot de klasse van de wijnen die in specifieke wijngebieden worden geproduceerd, waartoe ook de bekende Champagne behoort. Dit is vernoemd naar het gebied waar het vandaan komt - Champagne in Noord-Frankrijk. Prosecco is overigens geen aparte variëteit, maar eigenlijk een mousserende wijn of een wijn uit de omgeving van Venetië.

Wist u dat er meer dan één manier is om een wijnfles te openen zonder kurkentrekker?

Als u een glas wijn wilt, maar geen kurkentrekker bij de hand hebt, zijn er een paar trucjes om u toch te helpen een fles te ontkurken. Een manier is om de fles in een schoen te doen en hem dan met de zool voorzichtig tegen een muur te tikken. Door de abrupte schokken kan de kurk zich stuk voor stuk uit de fles werken. Maar pas op: als u te hard klopt hebt u al snel natte schoenen en een kapotte wijnfles! Een andere mogelijkheid is het openen met een schroef of een sleutel. Druk de kurk voorzichtig in en haal hem eruit of trek hem eruit. Als dat allemaal niet helpt, kunt u de kurk gewoon met een vast voorwerp in de fles duwen. Chin chin!

Wist u dat er tijdens Prohibition manieren waren om wijn te maken?

Het was volledig legaal om druivenconcentraat te verkopen met de expliciete waarschuwing om het concentraat niet met water te verdunnen en het twintig dagen op te slaan, anders zou het wel eens in wijn kunnen veranderen. Behoorlijk geniepig!

Naar boven