Staande ventilator
- Staande ventilator - voor een frisse bries op hete zomerdagen
- Welke staande ventilator past bij jou? Een overzicht van de verschillende modellen
- Features en kenmerken van een staande ventilator
- FAQ
Staande ventilator - voor een frisse bries op hete zomerdagen
Aangezien airco's in Duitsland eerder een uitzondering zijn, zijn staande ventilatoren de eerstvolgende beste optie om hete zomerdagen en -nachten door te komen. Ze zorgen voor een frisse bries en afkoeling doordat een luchtstroom de lucht laat circuleren en bij contact met onze huid verkoelend werkt. Dankzij de verschillende modellen en instelmogelijkheden is je nieuwe staande ventilator geheel op je eigen behoefte en de toekomstige plaats van gebruik.
Welke staande ventilator past bij jou? Een overzicht van de verschillende modellen
Zoals hun naam al doet vermoeden hebben ze allemaal een voet en vaak ook een verstelbare telescopische standaard waarmee je de hoogte individueel kunt regelen. Bovendien beweegt de ventilatorkop zich, normaal gesproken en in zoverre je dat wilt, vrij in een hoek van 180°. Zo kun je de luchtstroom beter aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen.
De klassieke variant gebruikt door een motor aangedreven vleugels, die in een kooi zijn geplaatst om te voorkomen dat je er per ongeluk mee in contact komt. Vaak wordt een dergelijke staande ventilator met een afstandsbediening geleverd zodat je ook niet van de bank of je bed hoeft op te staan om de intensiteit of rotatie van de kop te wijzigen.
Een alternatief hierop is een staande ventilator met waterkoeling, die vaak ook wel mistventilator wordt genoemd. Deze modellen verhogen de luchtvochtigheid, door de waterkoeling, en produceren een verkoelende luchtstroom. Ze zijn zeker het overwegen waard als het 's zomers heel droog in huis wordt.
Een andere optie wordt gevormd door een ventilatorzuil, die anders dan de klassieke versies geen centrale rotor meer hebben, maar meerdere verticaal op elkaar geplaatste rotorkoppen. Ze zijn, vanwege hun langwerpige vorm, vooral aan te bevelen als je weinig ruimte beschikbaar hebt. Als staande ventilator, die heel weinig geluid mag produceren, is het eveneens een aanrader.
Features en kenmerken van een staande ventilator
De doorsnede van de rotor moet corresponderen met de grootte van de kamer. Een doorsnede van circa 30 cm is voor een standaard ruimte heel geschikt. Bij grotere kamers is een doorsnede van 40 tot 50 cm aan te bevelen zodat een sterkere luchtstroom wordt geproduceerd. Hetzelfde geldt ook voor het vermogen: 30 tot 40 watt is voldoende voor kleine kamers, 50 watt en meer voor grotere ruimtes.
Als de staande ventilator zo weinig mogelijk lawaai moet maken, bijvoorbeeld omdat je hem in de slaapkamer hebt staan, is het door de fabrikant aangegeven bedrijfsgeluid een belangrijk oriëntatiepunt. 40 dB is prima om te slapen en minder luid als een gewoon gesprek (rond de 55 dB).
In zoverre je een staande ventilator met afstandsbediening wilt gebruiken, wordt die natuurlijk meegeleverd. Sommige modellen hebben zelfs een app. Als je de ventilator regelmatig zult moeten verplaatsen is het handig als hij niet te zwaar is en wieltjes heeft.
Met betrekking tot het design moet hij op zijn minst qua klaar bij de inrichting passen. Omdat de meeste staande ventilatoren in zwart of wit beschikbaar zijn, vormt dat doorgaans geen probleem.
Je kunt je nieuwe ventilator hier uitzoeken, online bestellen en heel comfortabel thuis laten bezorgen!