14 dagen retourrecht

3 TIPS VOOR HET KIEZEN VAN EEN AIRCONDITIONER

Luchtkoeler of airconditioner?

De juiste plaatsbepaling

Het kiezen van optimale prestaties

1. LUCHTKOELER OF AIRCONDITIONER?

Wees voorzichtig, luchtkoelers werken niet volgens principe als standaard airco's in appartementen. Ze koelen de hete lucht in de ruimte af, maar het is een technologisch simpelere en minder efficiënte manier van koelen dan conventionele airconditioners.

Luchtkoelers zijn meestal voorzien van een reservoir voor water of ijs waardoor ze de lucht kunnen bevochtigen. Wanneer het om het koelen van kleinere ruimtes gaat kun je het beste in luchtkoelers investeren.

option1
Inverter split airconditioners

    Voordelen:

  • Tweedelige werking zorgt voor een verhoogde koelcapaciteit
  • Weinig geluid binnen
  • De kamertemperatuur kan op een constant niveau worden gehouden
  • Meestal uitgerust met een omkeerfunctie dus ook te gebruiken als verwarming

    Nadelen:

  • Installatie moet door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd
  • Duurder in aanschaf dan de meeste mobiele apparaten
  • Hoge elektriciteitskosten bij gebruik als verwarmingseenheid

    Voordelen:

  • Ruimtebesparend
  • Eenvoudige installatie op deur of raam
  • Goedkoper dan permanent geïnstalleerde apparaten
  • Effectieve verlaging van de kamertemperatuur

    Nadelen:

  • Installatie op raam of deur vereist
  • Hoger energieverbruik tijdens doorlopend gebruik
  • Niet geschikt voor gebieden met een lage luchtvochtigheid
option2
Mobiele airco's
option3
Luchtkoelers

    Voordelen:

  • Ruimtebesparend
  • Eenvoudige installatie
  • Mobiel gebruik
  • Laag geluidsniveau
  • Bevochtiging van de binnenlucht

    Nadelen:

  • Temperatuur van de binnenlucht wordt niet verlaagd
  • Niet aanbevolen in gebieden met een hoge luchtvochtigheid
  • Beperkt bereik

    Voordelen:

  • Ruimtebesparing
  • Eenvoudige installatie
  • Goedkoper dan permanent geïnstalleerde apparaten
  • Mobiel gebruik

    Nadelen:

  • Beperkt bereik
  • Verlaagt de binnentemperatuur niet
option4
Ventilators
2. DE JUISTE PLAATSBEPALING

We raden aan om mobiele raamairco's zo te installeren dat de uitstromende lucht niet rechtstreeks op de mensen in het vertrek wordt geblazen. Ze zijn, bijvoorbeeld, heel geschikt om in de ruimte onder het plafond of in de vensterbank te worden geplaatst.

Als u geïnteresseerd bent in een mobiele airco, vergeet dan niet dat u een slang nodig heeft om de warmte af te voeren. Plaatsing naast een deur of raam maakt het dan eenvoudiger om de warmte afvoeren zonder de constructie van het gebouw te hinderen. In tegenstelling tot airconditioners voeren conventionele luchtkoelers de actieve warmte niet af, maar zorgen zij met behulp van een ventilator en bevochtiging voor een aangenamere temperatuur in de ruimte.

3. HET KIEZEN VAN OPTIMALE PRESTATIES

Bij het kiezen van een airconditioner spelen ook diens prestaties een grote rol, waarbij de juiste parameters afhangen van het volume van de kamer (vermenigvuldig de hoogte, breedte en lengte van het vertrek in meters). Voor een vertrek met een volume van 50 m³ voldoet, bijvoorbeeld, een koelvermogen van 2 kW. Voor een groot vertrek met een volume van 300 m³ is een vermogen van minimaal 10 kW nodig.

Onvoldoende prestatievermogen kan het energieverbruik behoorlijk doen toenemen terwijl het uiteindelijke resultaat niet voldoet. Wanneer, aan de andere kant, teveel vermogen aanwezig is zal de airco onnodig vaak aan- en weer uitgezet worden.

Oppervlak
van de ruimte met airconditioning*
Volume
van de ruimte met airconditioning
Benodigd uitgangsvermogen
van de airconditioning
0 - 20 m2 0 - 52 m3 2 kW
21 - 30 m2 53 - 80 m3 2,7 kW
31 - 40 m2 81 - 105 m3 3,5 kW
41 - 60 m2 106 - 156 m3 5 kW
61 - 85 m2 157 - 220 m3 7 kW
86 - 120 m2 221 - 311 m3 10 kW
121 - 140 m2 312 - 364 m3 12 kW
141 - 175 m2 365 - 455 m3 14 kW

*bij een plafondhoogte van 2,6 m

De informatie in de tabel is indicatief

Een vergelijking van airco systemen - blijf koel met de juiste airco

option4Ventilatoren option3Luchtkoelers option2Mobiele airco option1Split airco
Soort koeling Dankzij de luchtstroom biedt een ventilator een aangename verfrissing op warme zomerdagen. Het geeft ons een verkoelend gevoel, ook al wordt de kamertemperatuur zelf niet verlaagd. De luchtkoeler zuigt warme lucht aan, verdampt water en koelt de lucht die er doorheen stroomt. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam aangenaam wordt gekoeld, ook al wordt de kamertemperatuur niet noemenswaardig verlaagd. Het mobiele airconditioningsysteem zorgt voor een aangename koeling van de ruimte. De warme lucht wordt aangezogen en afgekoeld door een compressor, zoals in een koelkast. De warme lucht die door het apparaat ontstaat, wordt via een uitlaatslang naar buiten geleid. Het gesplitste airconditioningsysteem koelt ruimtes met behulp van een koelmiddel. De warme lucht die door het binnenapparaat wordt geabsorbeerd, verdampt het middel en leidt het naar de buitenunit. Daar wordt de warmte afgevoerd, het koelmiddel wordt weer vloeibaar en vloeit terug naar binnen. Deze cyclus wordt herhaald totdat de gewenste kamertemperatuur is bereikt.
Gewicht Het gewicht van de ventilatoren ligt meestal tussen de 1 en 8 kg, afhankelijk van het model. Het gewicht van de luchtkoelers ligt tussen de 6 en 10 kg. Het gewicht van monobloksystemen ligt tussen de 10 en 30 kg. Het gewicht van de buiten- en binnenunit liggen samen meestal rond de 50 kg. De binnenunit weegt ongeveer 10 kg, de buitenunit ongeveer 40 kg.
Koelcapaciteit en grootte van de ruimte Geen directe verlaging van de kamertemperatuur. Geen directe verlaging van de kamertemperatuur. Het koelvermogen van mobiele airconditioning ligt meestal tussen de 2 en 3 kW. Dit maakt het mogelijk om een ruimte met een volume van 80 à 120 m³ te koelen. Mobiele airconditioning is uitermate geschikt voor kleine ruimtes en voor sporadisch gebruik. Gesplitste airco's hebben meestal een hogere koelcapaciteit dan mobiele airco's of luchtkoelers. Daarom zijn ze geschikt voor gebruik in grotere ruimtes. Het vermogensbereik begint bij 2,5 kW en loopt op tot apparaten met 12kW.
Stroomverbruik en energie-efficiëntie Van alle hier genoemde apparaten hebben ventilatoren over het algemeen het laagste stroomverbruik. Vergeleken met monoblok- en splitsystemen presteert een luchtkoeler beter op het gebied van stroomverbruik. Het stroomverbruik van deze apparaten kan zelfs hoger zijn dan bij een modern gesplitst systeem. Daarom zijn monoblokapparaten vooral geschikt voor sporadisch gebruik. Goede split airconditioners hebben een lager stroomverbruik dan mobiele airconditioners. Het hangt natuurlijk ook af van de energieklasse. Klasse A tot A+++ wordt hier sterk aanbevolen.
Geluid Ventilatoren zijn over het algemeen stiller dan andere airco's. Luchtkoelers werken zonder compressor en koelen daarom de ruimtelucht met veel minder geluid dan andere airconditioners. De mobiele apparaten bereiken een volume tussen 60-65 dB en zijn daardoor het luidruchtigts in vergelijking met andere koelapparaten. Split-airconditioners zijn meestal stiller dan mobiele airconditioners. De binnenunit bereikt een geluidsdrukniveau tot 50 dB. Het geluidsniveau van de buitenunit kan echter oplopen tot 60dB.
Nu ontdekken Nu ontdekken Nu ontdekken Nu ontdekken
Naar boven