14 dagen retourrecht

Hometrainer

De hometrainer behoort tot de klassiekers wat betreft training uithoudingsvermogen en is één van de meest favoriete fitnessapparaten voor thuis.

Of het nu regent, stormt of sneeuwt - de fiets voor thuis maakt het mogelijk te allen tijde jouw uithoudingsvermogen te trainen en behoorlijk wat calorieën te verbranden. Het beste daarbij: dankzij een aangename zitpositie worden de gewrichten niet alleen ontzien, maar tegelijkertijd ook nog versterkt.

Bovendien verbrand je overtollige kilo's, verminder je stress en houd je preventief ziektes zoals diabetes buiten de deur. Klinkt bijna te goed om waar te zijn. Maar nee. Feit is dat de hometrainer een blessurevrije training van het uithoudingsvermogen mogelijk maakt en daardoor voor ieder fitnessniveau en iedere leeftijd geschikt is. Overigens: vaak worden ergometers of fiets-ergometers met hometrainers gelijkgesteld.

Optisch lijken ze inderdaad sprekend op elkaar, maar bepaalde technische aspecten laten de hometrainer en ergometer van elkaar verschillen. Wij verraden de verschillen.

Wat is een hometrainer?

Vaak worden alle apparaten die voor thuisfitness worden gebruikt synoniem „hometrainer“ genoemd. Daarbij horen dan ook roeitrainers of crosstrainers. Men werd het er na verloop van tijd echter over eens dat bij het begrip hometrainer de zogenaamde fietstrainer resp. trimfiets hoort.

Karakteristiek voor een hometrainer is dat het magnetische remsysteem zich met de hand of elektronisch laat bedienen. De weerstanden worden daarbij stap voor stap gekozen. Deze blijven ook constant, hoe zwak of stevig je in de pedalen trapt.

Wie een gemiddelde training uithoudingsvermogen wil doen, is met een eigen hometrainer goed uitgerust.

Wat is een ergometer?

Terwijl de hometrainer zowel elektronisch alsook met de hand kan worden bediend, is de ergometer uitsluitend met een elektronische magnetische rem te bedienen. Het wezenlijke verschil met een hometrainer is dat de weerstanden zich niet stap voor stap, maar zeer precies in Watt laten instellen en daardoor ook laten meten. Naar gelang hoe sterk jouw trapfrequentie is, past de ingestelde weerstand zich aan: bij langzaam trappen stijgt de weerstand. Bij snel trappen vermindert de weerstand.

In het algemeen is de maximale weerstand bij ergometers duidelijk hoger dan bij hometrainers, waardoor ergometers dan ook beter geschikt zijn voor gevorderde hobbysporters.

Hometrainer of ergometer - wat is voor mij geschikt?

Vanwege de kleine technische verschillen zoals de instelling van de weerstand zijn de apparaten geschikt voor verschillenden trainingsdoelen en doelgroepen. Hometrainers zijn geschikt voor:

  • gemiddelde training en als opwarmapparaat.
  • sport-aanvangers en personen die nauwelijks ervaring met hometraining hebben.
  • personen die een ongecompliceerd en voordelig apparaat zoeken.
  • personen die tussendoor iets voor hun conditie en het hart en vaatstelsel willen doen.

Ergometers zijn ideaal voor:


  • kwalitatieve en intensieve uithoudingsvermogen training.
  • personen die hun belasting nauwkeurig willen sturen en meten.
  • gevorderde en professionele hometraining.
  • uitdagende en prestatiegerichte training.

Hometrainer kopen - waar moet je op letten?

1. Het vliegwiel

Het vliegwiel bepaalt het trainingscomfort. Want hoe hoger het gewicht van het vliegwiel is, des te hoger is het comfort en des te soepeler het trappen. Welk vliegwiel voor jou het juiste is, dan kun je aan de hand van de tabel aflezen:

Vliegwiel Profiel Gebruik
> 15kg Professional Prestatiesport, wedstrijd
9-14kg ambitieuze
hobbysporter
Vetverbranding, training uithoudingsvermogen
1-9kg Aanvanger Opwarming, training uithoudingsvermogen,
cardiotraining

2. Stuur en zadel verstelbaar?

Hoe meer instellingsmogelijkheden een hometrainer of ergometer heeft, des te individueler en met meer kwaliteit kan het apparaat en daarmee de training aan jouw behoeften worden aangepast.

Vooral bij rugproblemen is b.v. het verstellen van de rugleuning zeer belangrijk om op de houding te letten. Bij chronische rugproblemen zou eventueel een ergometer overwogen kunnen worden, omdat die vanwege de rugsteun en aangename zitpositie de rug bijzonder ontziet.

3. Maximale belasting

In principe geldt: hoe hoger het gewicht en de maximale belasting van de hometrainer resp. fietsergometer is, des te stabieler. Bij lichte hometrainers met <90kg belasting kan het bij hoge snelheid een beetje gaan wankelen. Een bik in de volgende tabel verraadt je welk maximaal belastbaar gewicht naar gelang trainingsniveau aan te bevelen is.

Profiel Max. gebruikersgewicht
Aanvanger < 120kg
Hobbysporter 120kg up to 150kg
Professional 150-180kg

Een groot voordeel van lichte hometrainers is dat ze in de regel ook opvouwbaar zijn. Opvouwbare hometrainers zijn vooral praktisch in woningen die weinig ruimte voor grote apparaten hebben.

4. Technische features

Veel modern en hoogwaardige ergometers hebben een ingebouwde console en een beeldscherm dat net als bij een loopband de afgelegde tijd, afstand, hartslag, verbruikte calorieën, etc. weergeeft. Ook geïntegreerde trainingsprogramma's zijn ondertussen geen bijzonderheid meer. Wie zijn mobieltje of tablet met de hometrainer wil verbinden, moet eerst controleren of een telefoon- of tablethouder is ingebouwd. Indien ja, dan is het in de regel mogelijk de tablet met behulp van Bluetooth met het apparaat te verbinden.

Naar boven