14 dagen retourrecht

De juiste optrekstang vinden

Pull-ups zijn veeleisend en toch - samen met de push-ups - één van de meest effectieve oefeningen binnen de krachttraining. Alleen daarom loont het al om regelmatig pull-ups te doen. Wie snel resultaat wil zien, maar niet dagelijks naar de sportschool kan gaan, zou eens over een eigen optrekstang thuis moeten nadenken.

Maar welke optrekstang is de juiste? Hoewel hiervoor geen kant-en-klaar antwoord beschikbaar is, zullen we hierna de verschillende modellen en functies uitleggen en zo de zoektocht naar de geschikte optrekstang hopelijk iets eenvoudiger maken.

Optrekstang kopen: Waar moet ik op letten?

Er zijn veel verschillende soorten optrekstangen. Wandmontage, plafondbevestiging, stangen voor in de deurpost, optrekstangen met multi-grip opties of maximum gewicht, stangen in diverse formaten en van diverse materialen, de keuze is groot. Daarom is het voor de aanschaf verstandig om na te gaan welke eisen je aan een optrekstang stelt en of de gekozen optrekstang ook werkelijk aan deze eisen voldoet.

Wie, bijvoorbeeld, weinig plaats aan de muur heeft, interesseert zich misschien eerder voor een optrekstang met plafondmontage. wie meer waarde hecht aan een chic design, kan naar extravagante optrekstangen zoeken, want ook in deze categorie zijn echte pronkstukken beschikbaar, die gegarandeerd in iedere woning passen. Evengoed is het zinvol om een optrekstang op uitbreidingsmogelijkheden te selecteren. Heel handig zijn, bijvoorbeeld, optrekstangen, die aan muur en plafond kunnen worden gemonteerd, waar ook andere trainingstools, zoals een bokszak of sling trainer, aan kan worden bevestigd.

Welke verschillen zijn er bij optrekstangen?

Er is een nauwelijks een optrekstang die helemaal gelijk is aan een andere en dat is ook prima, want juist de verschillende montage en multi-grip opties maken het trainen aan een optrekstang zo effectief. De meest gangbare optrekstangen voor thuis zijn die voor wand, plafond en deur. De deurstang, of het deurrek, is heel eenvoudig en zonder boren te plaatsen, doordat in de deurpost wordt gespannen. Door vastschroeven en aandrukken wordt de stang in de deurpost gefixeerd en maakt zo een montage zonder boren en schroeven mogelijk.

Desalniettemin, en dat moet wel gezegd worden, is de draagkracht en de grip-variatie bij deze variant minder. Anders is dit bij optrekstangen voor aan de muur: Aan de wand gemonteerde optrekstangen vereisen weliswaar wat meer werk bij de installatie, maar het dan ook de veiligste en meest effectieve soort. Waarom? Vaak bieden deze stangen meer grip-varianten en maken zo een veel meer gevarieerde training mogelijk dan bij optrekstangen in een deurpost het geval is. Als laatste is er dan plafondmontage nog.

Hierbij wordt de optrekstang - zoals je waarschijnlijk al vermoedde - aan het plafond gemonteerd. Deze variant is in veel opzichten te vergelijken met de stang voor wandmontage. Als de optrekstang voor plafond correct wordt gemonteerd, is deze voldoende stabiel en belastbaar. Hij heeft echter één voordeel op de aan de wand gemonteerde optrekstang: Hij is plaatsbesparend en kan quasi in het midden van de kamer worden gemonteerd. Het grote voordeel daarvan is dat de training kan worden uitgebreid met talloze oefeningen, zoals het opheffen van de benen.

Welke grip-mogelijkheden zijn er bij optrekken?

Net zo divers als de montage, is ook de grip-techniek bij het optrekken. Klassiek wordt onderscheidt gemaakt tussen vier grip-varianten: de smalle en brede greep en de boven- en ondergreep Afhankelijk van de greep is de training te variëren en kunnen verschillende spieren worden getraind. De smalle greep traint grotendeels de borstspieren, de latissimus en de biceps. De brede greep, ook parallel grip genoemd, legt de focus op de rugspieren. Meer uitleg met betrekking tot de verschillende grip-varianten bij het optrekken, vindt je in onze pull-up guide.

Hoe plaats ik een optrekstang?

De montage van een optrekstang hangt in de eerste plaats van de stang af. Zoals hierboven beschreven, onderscheiden de modellen zich niet alleen als het gaat om de functies, maar ook in de montage. Niettemin geldt voor alle optrekstangen dat de bevestiging correct en volgens de gebruikershandleiding plaats moet vinden. Naast de eigenlijke installatie moet ook op de veiligheidsinstructies en op het maximaal gewicht worden gelet. Zeker wanneer extra gewicht door een gewichtsvest of fitnessgordel wordt ingezet. Onze tip: Nodig voor je eerste training iemand uit, die je werk bekijkt en controleert of alles klopt.

Welke oefeningen zijn gebruikelijk bij het optrekken en welke variaties zijn er?

Pull-ups zijn typisch voor het trainen van het bovenlichaam. Dit betekent dat de focus meestal op de armen, borst en rug ligt. Desondanks laat de klassieke optrekbeweging, of de Engelse pull-up, zich gemakkelijk aanpassen door de positie van de handen aan te passen en kan daardoor nog andere of verschillende spieren trainen. Bij een smalle optrekbeweging met ondergreep wordt, bijvoorbeeld, ook de biceps getraind. Hoe breder de greep is, des te sterker wordt de grote rugspier getraind.

Als nu ook de benen erbij worden gebruikt, bijvoorbeeld door rechte of gebogen leg raises, dan worden ook de buikspieren geactiveerd. Uithangen met geheel gestrekte armen is eveneens een geliefde oefening. Maar in tegenstelling tot de boven beschreven oefeningen is dit minder voor de spieropbouw en meer voor mobiliteit en gezondheidspreventie. Het dagelijks uithangen aan de optrekstang lost spanningen en blokkades in de wervelkolom op, versterkt je grip en opent de schoudergewrichten.

Naar boven