14 dagen retourrecht

Broeikas bij blumfeldt

Als u een tuin heeft en zelf groente, kruiden of wat anders wilt planten, zou een broeikas kunnen overwegen. Gevoelige planten houden niet van elk soort weer, zodat ze bij wind, sterke regenval, hagel of vorst aan de grond snel beschermd zijn. Maar hoe functioneert een plantenkas nou eigenlijk en wat kan er allemaal ingezet worden? We hebben de belangrijkste tips, informatie en een plantenkalender voor u samengesteld.

Broeikas - Om planten te beschermen

Veel planten zijn erg gevoelig voor het weer. Om ze optimaal te laten groeien en bloeien, hebben sommige soorten groente, kruiden of bloemen de juiste accessoires nodig. Plantenkassen zijn hier ideaal voor. Zo kunt u bij weer en wind uw planten zaaien. Het tuin- en ook het oogstseizoen worden daardoor langer. Planten die gevoelig zijn voor kou en vocht, voelen zich rondom goed en bedanken u met een weelderige groei. Met het juiste groentezaad strekt de oogst zich uit tot in de herfst. Broeikassen zijn er in veel verschillende vormen en formaten. Een kleine broeikas, past in bijna elke tuin. Daarnaast biedt die voldoende flexibiliteit, zodat hij geheel naar wens opgebouwd en afgebroken kan worden.

Hoe functioneert een plantenkas?

Wanneer u in het begin van het jaar al in uw plantenbakken wilt zaaien, om in het voorjaar al te kunnen oogsten, kunt u kiezen voor een opzetkas. Deze wordt over de plantenbak gezet, zodat die, dankzij de pvc bespanning, optimaal beschermd kunnen groeien. Voor een eenvoudige werkwijze binnenin zorgt de zijklep, die door een rits kan worden geopend. Het frame kan worden verwijderd als de planten groot genoeg zijn of de temperatuur goed genoeg is. De zonnestralen komen door het kunststof raam binnen, waardoor de binnenruimte opwarmt. Dit zorgt voor de ideale omstandigheden. Denk ook aan de zinvolle accessoires voor een plantenkas, zoals kweekpotjes en kweeksponsjes.

Wat kan ik allemaal in een broeikas planten?

  • Januari: radijsjes en rettich
  • Einde februari: sla, koolrabi en spinazie
  • Maart: bloemkool, spruitjes, savooiekool, pompoen, paprika, knolselderij, prei en peterselie
  • April: tomaten, komkommer, sperziebonen, stoneleeks, rode peper, rozemarijn, dille, tijm en meloenen
  • Mei: basilicum, majoraan, salie en oregano
  • Juni: uien

Een regelmatige reiniging met water en afwasmiddel is nodig om schimmel en kiemvorming te voorkomen. We raden dit minimaal een keer per jaar aan. Als het dekzeil vies is, laat het geen licht meer binnen. Dit vertraagd of werkt de plantengroei zelfs tegen.

Samenvatting plantenkas

Een voedingsrijke bodem en regelmatig water geven alleen, zijn niet voldoende voor een succesvolle teelt. Het juiste klimaat, afschermen voor ongunstige weersinvloeden en de bescherming tegen ongedierte zijn net zo belangrijk om er zeker van te zijn dat de groente, fruit, enz. in de tuin kunnen groeien. Broeikassen zijn het perfecte hulpmiddel Ze geven u de mogelijkheid uw eigen groentes en fruit te kweken. Tomaten, komkommers, aardappels, en nog veel meer, behoren tot de typische groentesoorten, die met de juiste verzorging prima groeien. Door het broeikaseffect, ook wel 'glazen huis effect' genoemd, blijft het in de plantenkas ook 's winters vochtig en warm. Daarom kunnen bijna alle planten erin groeien. Zo kan de vegetatieperiode worden verlengd en wordt de oogsttijd voor zelfvoorziening vergroot.

Naar boven